Energetske pločice sa brusnicama

Postupak
Potopite urme u hladnu vodu i ostavite 10-ak minuta da omekšaju.
U neku sjeckalicu – multipraktik ili sjecko (food processor) ubacite orašaste plodove, usitnite ih, ali ih nemojte pretvoriti u brašno (kod mene oko 30-40 sekundi). Dodajte ocijeđene urme kojima se sklonili tanku kožicu i košticu, vanilu i prstohvat soli. Izmiksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Ukoliko vam se učini da je potrebno, dodajte kašičicu vode, pa ako mislite da nije dovoljno, dodajte još jednu.
Ubacite i suve brusnice ili višnje i na kratko izblendirajte.
Plehčić, činiju ili ono što budete koristiti za oblikovanje smjese, obložite providnom folijom. Ja koristim poklopac kutije dimenzija 26x18cm i visine svega 1cm – ova količina smjese je dovoljna da je savršeno popuni sa svih strana. Rasporedite i dobro utapkajte smjesu kašikom, a zatim i prstima tako da ne ostanu rupice i neravnine. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da se stegne par sati ili preko noći.*
Sklonite foliju odozgo i prenesite očvrslu smjesu na dasku. Izrežite pločice veličine i oblika koji vam odgovara – kvadrati, pravougaonici, trouglići… Ja dobijem 16-18 pločica (4x9cm) dovoljnih za jedan međuobrok ili zaslađivanje.
Složite ih u kutiju, zatvorite i čuvajte u frižideru. Biće u savršenom stanju oko 10 dana. Za dalje još uvijek nisam uspjela da sačekam, čak ni iz eksperimentalnih razloga! 🙂 Možete napraviti i veću količinu, zamrznuti ih i vaditi po potrebi.

Napomene
Koristite orašaste plodove koje želite, više ili jednu vrstu (da bude ukupno 300g). Ova kombinacija je za sad moj favorit. Obično koristim svježe urme, više mi se dopadaju i značajno su jeftinije, a pošto ste me u komentarima obavijestili da ih ima i kod nas, onda ih toplo preporučujem. Naravno, odlične su i sušene, ali vodite računa da budu čiste, bez one šećerne glazure preko.
Da bismo ovu poslasticu mogli nazvati “sirovom” (raw), po pravilu, trebalo bi da znate odakle potiču namirnice, da budu prirodne, organske i bez dodataka (da imaju sertifikat da su sirove). Za one koji se ne pridržavaju ovog načina ishrane (vjerujem da je to većina nas), možemo to poistovetiti sa termički neobrađivanim namirnicama – dakle, lješnici i bademi ne budu pečeni!
Ukus će biti intenzivniji ako prepečete bademe i lješnike, ali to čini recept komplikovanijim i priprema duže traje. Ovog puta sam to isprobala i ukus je intenzivniji, lješnikastiji i rekla bih bolji. Ipak, nisam sigurna da vrijedi dodatnog zadržavanja u kuhinji, jer su one i u prirodnom stanju zaista odlične. Ako to ipak radite, stavite lješnike i bademe u zagrijanu pećnicu na 150°C i tostirajte dok ne počnu da mirišu iz rerne – oko 20-30 minuta. Nemojte ih prepeći, jer će u tom slučaju biti gorkasti. Isprobajte obje verzije, pa se držite one koja vam se više dopadne. 🙂
Ako nemate vremena da čekate da smjesa očvrsne u frižideru, ili vam iz bilo kog razloga više odgovara, možete od gotove smjese praviti loptice željene veličine i po želji ih posuti kokosom, kakao prahom, mljevenim bademima ili lješnicima, čak i čokoladom…


 

Sastojci
150g lješnika, 150g badema*, 220g urmi (urme, datule, datulje), 130g suvih brusnica ili višanja
prstohvat morske soli, kašičica ekstrakta vanile, kašičica-dvije vode, po potrebi


 

IZVORNIK: mytaste.hr