Frankopan torta

Frankopan-torta Priprema:
1. Za 4 kore nam je potrebno nam je oko 1 kg lisnatog tijesta. Lisnato tijesto možete napraviti kod kuće ili kupiti. Ja bih vam za ovu tortu preporučila da napravite domaće lisnato tijesto jer je ono kupovno previše mekano i prhko pa je bolje ako koristite ono pravljeno kod kuće koje ce biti i dalje jako lisnato, ali čvršće.

2. Tijesto podijelite na 4 dijela svaki po 250 gr i razvucite na veličinu 30×30 cm. Dok razvlačite jednu koru uvijek one ostale držite u hladnjaku.

3- Trebamo da pripremimo oko 200 gr badema za fil. Bademe trebamo prvo ispeći u pećnici na 180ºC oko 5-10 minuta, zavisno od pećnice. Kada su bademi ispečeni i ohlađeni treba ih isjeckati.

4. Također je potrebno pripremiti oko 100 gr grožđica natopljenih u oko 50 ml ruma, tek da ih pokrije. Grožđice neće upiti sav ovaj rum i ostatak ruma nećemo dodati u kremu već ćemo grožđice dobro iscijediti i sjeći ili samljeti u mikseru sa nožem.

5. Sve recepte za ovu tortu koje sam vidjela do sada imaju po mom mišljenju premalo fila/kreme. Ja sam odlučila napraviti fil sa većom (50%) količinom sastojaka jer mi se tako činio boljim. Naravno ovo se razlikuje od originalnog recepta u koji idu manje količine sastojaka. Umutite dobro 9 žumanjaka sa 220 gr šećera. Treba da mutite neke 3 do 4 minute da se žumanjci i šećer umute pjenasto.

6. Stavite oko 300 ml vode u manju posudu da proključa na najmanju jačinu jer vam se fil treba postepeno kuhati bez da se naglo zagrijava. Stavite zdjelu sa žumanjcima na posudu i kuhajte fil na pari nekih 20 do 30 minuta, dok se žumanjci lijepo ne ukuhaju. Pred kraj dodajte oko 4 žlice ili 40 gr kukuruznog škroba te ukuhajte još oko 3 minute. Postepeno dodajte kukuruzni škrob (kao na videu) i uz pomoć cjedila da ne vam ne bi ostale grudice u kremi. Sklonite fil sa pare i ostavite da se ohladi uz miješanje svake minute. Ako ne miješate na površini ce vam se stvoriti korica.

7. Kada vam se fil ohladio izmutite oko 150 gr maslaca i postepeno dodajte fil sa žumanjcima u maslac. Dobro izmiješajte.

8. Sada su nam potrebni naši začini i to oko 3 do 4 gr muškatnog oraščića, naribana kolica cijelog manjeg limuna, oko 3 gr cimeta u prahu. Umiješajte lijepo sve ove sastojke u fil.

9. Umutite 500 gr vrhnja za šlag. Kada ste šlag umutili postepeno ga žlicom dodajte u fil i miješajte. Nemojte miješati fil od sada sa mikserom. Ovo ce omogućiti da nam fil ostane pjenast.

10.Sada ćemo dodati 200 gr pečenih isjeckanih badema i grožđice koje smo dobro iscijedili iz ruma i samljeli. Grožđice možete staviti i cijele ali ce vam onda biti teže sjeći tortu i cesto ce vam one stajati na putu da dobijete lijepo i perfektno isječen komad torte.

11. Tortu ćemo filovati u kalupu za pečenje kora pa kore moramo da isiječemo na tu veličinu. Kada smo isjekli kore krećemo sa filovanjem. Lagano postavite prvu koru na tanjur za tortu i u kalup. Dodajte jednu trećinu fila i lijepo poravnajte. Stavite drugu koru i tako nastavite sa tri kore. Na zadnju koru ne mažemo fil već ćemo ju ukrasiti sa šlagom. Ovako torta izgleda jako visoka ali ce se ona sleći od težine fila po korama lisnatog tijesta. Ja vam savjetujem da ukrašavate tortu sa šlagom tek 3 sata nakon što ste filovali tortu jer ce vam se ona malo sleći i ako ju sada premažete sa šlagom on će nakon sto se torta slegne vjerojatno malo popucati. Ostavite tortu na 3 sata u hladnjaku.

12. Uzmite breskve iz kompota i dobro ih iscijedite. Isijecite breskve na nekoliko dijelova i ostavite sa strane.

13. Umutite ponovo 500 gr vrhnja za šlag i prekrite tortu sa šlagom. Ne morate sa se trudite da vam šlag bude perfektno ravan jer će cijela torta kasnije biti pokrivena sa breskvama i bademima. Ukrasite po želji te na vrh poredajte breskve.

14. Ukrasite sa oko 50 gr prženog sjeckanog badema.

15. Ove mjere su dobre da dobijete tortu lijepe čvrstine koja se ne odvaja kada je siječete. Fil ne smije da bude mekan ili da se pomjera dok siječete tortu.


 

Sastojci

Za kore:

 • 1 kg lisnatog tijesta

Sastojci za kremu:

 • 9 žumanjaka
 • 220 gr šećera
 • 40 gr kukuruznog škroba (gustin)
 • 150 gr maslaca
 • 500 gr vrhnja za šlag
 • 100 gr grožđica
 • 50 ml ruma
 • 200 gr pečenih sjeckanih badema
 • 2-3 gr muškatnog oraščića
 • 3 gr cimeta u prahu
 • korica cijelog limuna srednje veličine

Završni sloj:

 • 500 gr vrhnja za šlag
 • 50 gr pečenih sjeckanih badema

Voćni dio:

 • 500 gr breskvi iz kompota

IZVORNIK: recepti-svijeta.com


 

This entry was posted in Torte.

17 thoughts on “Frankopan torta”

 1. Pingback: clomid steroids
 2. Pingback: nolvadex online
 3. Pingback: tizanidine 1 mg
 4. Pingback: molnipiravir
 5. Pingback: mazhor4sezon
 6. Pingback: filmfilmfilmes
 7. Pingback: gRh9UPV
 8. Pingback: 9-05-2022
 9. Pingback: kinoteatrzarya.ru
 10. Pingback: TopGun2022
 11. Pingback: Xvideos
 12. Pingback: XVIDEOSCOM Videos
 13. Pingback: ivanesva

Comments are closed.